Sambuca


Wyrabiany jest przede wszystkim z kwiatów czarnego bzu i lukrecji, choć do produkcji innych odmian wykorzystuje się także anyż oraz koper włoski.

Sambukę wykorzystuje się do przygotowania drinków. We Włoszech likier ten pije się także w szklaneczkach z kostakami lodu i wodą. Sambuca zawiera od 38 do 42 procent alkoholu.

Najbardziej tradycyjny przepis (Sambuca con mosca) zaleca picie sambuki wraz z trzema ziarnami kawy, które mają zapewnić zdrowie, majętność i szczęście, i nawiązuje przy tym do starego znaczenia słowa sambuca, które oznaczało harfę w kształce trójkąta.

Składniki:
- likier sambuca
- ziarno kawy
- zapalniczka

Jak przyrządzić?
Do kieliszka wlewamy sambukę, wrzucamy ziarenko kawy, podpalamy zapalniczką, czekamy chwilę i pijemy. Bardzo ładnie wygląda wizualnie, ma smak słodki z wyraźnym aromatem kawy.